Undervejs på turen har vi plukket grene fra især buske og træer. Månedens buket kom til at bestå af: pil, kristtjørn, almindelig gedeblad (kaprifolie), efeu, Rosa multiflora, hyld, mirabel, slåen, rødel og rød hestehov.
FRA HJERTING KIRKE TIL RØDDING
TID: Søndag den 23. marts 2025
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: Rødding Sognekirkes parkeringsplads.
På denne bukettur skal man være opmærksom på logistikken: Vi mødes søndag den 23. marts kl. 13 på Rødding Sognekirkes parkeringsplads. Herefter samles vi i få biler, som kører til Hjerting Kirke, hvor buketturen starter. Når turen slutter i Rødding, køres en del af chaufførerne tilbage til Hjerting, hvor deres bil holder parkeret.
Vi skal nok klare det! Alle er velkomne, og deltagelse er gratis.
Af Gitte Kjems
Denne tur er knap fem kilometer lang og foregår ad asfalteret landevej samt nogenlunde tør sti - med forbehold for vejret. Medbring egen kaffe/te, fortæring og evt. siddepude. Kaffepausen tager vi omkring den genslyngede bæk ved Rødding Højskole og altså meget tæt på turens afslutning.
Vi starter som nævnt turen ved Hjerting Kirke. Her vil menighedsrådsformand Jens Christian Andersen vise os kirken, som er en fin lille kirke fra omkr. 1200 bygget i romansk stil (rundbuer). Senere er kirken udbygget i gotisk stil (spidsbuer). I det hele taget består kirken af mange elementer fra forskellige tidsperioder, som fx. en tagrytter fra 1894, hvori kirkeklokken fra 1411 hænger. Altertavlen fra 1619 er oprindeligt lavet til Sdr. Hygum kirke, men flyttet til Hjerting Kirke i 1842. Ifølge folkesnakken som resultat af et kortspil mellem kirkernes to præster!

Fra Hjerting spadserer vi ad asfalteret vej gennem et smukt, bakket landskab med marker så langt øjet rækker. En kæmpestor, overdækket gyllebeholder tæt på vejen minder os om landbrugets rolle. Overdækningen betyder, at ammoniakudledningen begrænses, hvilket naturligvis er positivt for vores klima.
Vi går tæt forbi kæmpehøjen Staghøj, der vitterlig er kæmpestor. Når vi nærmer os Rødding, kan vi gå ad en marksti tæt på Tved Å, som lidt senere mødes med Rødding Bæk og bliver til Hjortvad Å. På en bænk kan man nyde udsigten ud over åen, og lige hvor de to vandløb mødes, er der huller i skrænten, som vidner om dyreliv. Der er set isfugle netop dette sted, og vi så tegn på oddere.

Vi følger Rødding Bæk forbi et rensningsanlæg, og ad en smal sti kommer vi til Højskolebækken. Det er et imponerende naturgenopretningsprojekt udført for ca. to år siden, hvor bækken er kommet tilbage til sin oprindelige slyngning, og hvor man har lagt store og små sten, så småfisk kan gemme sig og gyde. Om sommeren er der masser af insekter, fugle og vanddyr af forskellig art. Og ligeledes masser af børn, der leger i vandet.
Når vi nærmer os slutningen af den genslyngede bæk, kan man mod syd se Rødding Højskoles snart spirende køkkenhave. Målet er, at højskolen skal være selvforsynende med grøntsager. Man kan også hilse på tre, små grise, som passes af højskolens selvforsynings- og jordbrugshold. De små grise bliver store og ender på spisebordet, når højskoleopholdet slutter.
Når vi forlader Højskolebækken, kommer vi til skovpavillonen Valhalla, som indgår i naturlegepladsen Midgårdsormen, som også ejes af Rødding Højskole. Her holder en gruppe forældre og børn, som kalder sig VILD/naturfamilier Rødding til cirka en gang om måneden, hvor de laver alle mulige spændende ting i og omkring skov og bæk for at lade børnene få naturen helt ind under neglene. Det er gratis og alle børn m. voksne er velkomne. Man kan finde gruppen på Facebook.
Den allersidste del af turen kan enten foregå på stien langs bækken eller gennem den meget populære naturlegeplads.


MÅNEDENS BUKET
Undervejs på turen har vi plukket grene fra især buske og træer. Månedens buket kom til at bestå af: pil, kristtjørn, almindelig gedeblad (kaprifolie), efeu, Rosa multiflora, hyld, mirabel, slåen, rødel og rød hestehov.

Søndag den 23. marts kl. 13-16
Mødested: parkeringspladsen ved Rødding Sognekirke, Rødding Kirkevej 2, 6630 Rødding.
Medbring egen te/kaffe og bespisning + siddepude
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Vejen Havekreds
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne
Februars blomsterløse buket er trods alt ret grøn med fine indslag af bl.a. Enebær, Tyttebær, Blåbær og Revling blandt vores vilde bærplanter.
HORSLUND KRAT
TID: Søndag den 23. februar 2025
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: Horslundvej 1, 6670 Ribe, med parkering rundt om ejendommen
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør
Endnu en Bukettur er nu testet og klar til præsentation søndag den 23. februar. Alle er velkomne, og deltagelse er gratis. Vi mødes kl. 13 på Horslundvej 1 med parkering rundt om ejendommen. Turen er på små fire km og en ekstra kilometer, om man går med ud om grusgraven, hvor vi holder kaffepause – medbring egen kaffe/te, fortæring og siddepude. Turen går ad grusveje og velpassede skovstier. På testturen var der ikke brug for gummistøvler, men solidt fodtøj og tøj efter vejret kan altid anbefales.


ET STREJFTOG IND I ESBJERG KOMMUNE
På denne tur bevæger vi os udenfor Vejen Kommune, men der er selvfølgelig en rød tråd, der binder an til et sted i Vejen Kommune. Den gode historie leverer turens guide – Peter Fredslund fra Sønder Hygum. Dér var vi på Bukettur i august 2020, hvor han bl.a. viste os den helt særlige gravsten til minde om de 504 indbyggere i alle aldre, der i 1659 døde af pesten – en anseelig del af byens befolkning på dengang omkring 750 personer.
KRIG & ØDELÆGGELSEÅrstallet 1659 dækker over nogle af egnens største prøvelser. Den svenske hær var rykket op gennem Jylland på vej mod Sjælland. Undervejs plyndrede og hærgede de. Der var brug for mad til soldaterne, og det blev taget fra de lokale. Kort efter kom polske soldater os til undsætning, men de skulle også have mad, og det blev ligeledes taget fra de lokale. Tilmed bragte soldaterne pesten med sig. Man havde valget mellem at få sin gård brændt af, blive syg af pest – eller flygte!
Historien fortæller, at omkring 100 lokale i sommeren 1659 søgte ud i Fæsted Mose, der dengang var en del af de sammenhængende sumpede arealer på omkring 4000 kvadratmeter mellem Ribe-, Kalvslund- og Fæsted Mose. Området var dengang meget vådere og mere ufremkommeligt, end det er i dag i kraft af tørlægning gennem omfattende dræning og grøftegraveri.


Tilbage i 1659 var det kun natmænd/kadaverslagtere, der holdt til i jordhuler ude i mosen. Området var farligt for den, der ikke kendte de sikre stier – man kunne synke i og dø. Her var de lokale i relativ sikkerhed og overlevede både de svenske og de polske soldaters hærgen.
I dag er der en fint vedligeholdt tur rundt i Krattet, der består stort set rent af egetræer, der trods deres ret høje alder – en del blev fredet i 1930’erne – ikke er særlig store. Jorden er meget sandet og for fattig til, at de rigtig trives. En del af dem har endog troldvækst som de vinde og skæve træer, vi så på sidste Bukettur i Stursbøl Plantage. Dér var det insekter, der havde været på spil…

MÅNEDENS BUKET
Undervejs er der samlet ind til februar buketten, der tegner sig ret grønt mod den tætte blå solskinshimmel, som Buketbanden fik på testturen. Der er endog små, friske blade af både Hyld og Gedeblad. Dertil tegner Enebær, Tyttebær, Blåbær, Skovfyr, Gyvel, Revling og Brombær de mest grønne indslag. Egen bidrager med sine brune blade, Lyngen er også ved at være gammel som Bregnebladene, mens Tørst og Rønn knap har knopper.
FAKTABOKS
Søndag den 23. februar kl. 13-16
Mødested: Horslundvej 1, 6760 Ribe
Medbring egen te/kaffe og bespisning + siddepude
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Vejen Havekreds
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne
Januar-buketten er helt uden blomster. Den rummer Regnfan, Stilkeg, Perikon, Lærk, Alm. Gedeblad (Kaprifolium), Hyld, Gyvel, blåbær, Hedelyng, Tørst, Bredbladet Mangeløv, Kristtjørn, Brombær og Haremad.
Stursbøl Plantage
TID: Søndag den 19. januar 2025
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: P-pladsen ved Troldeskoven/Klovtoftvej 6630 Rødding
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør
GODT NYTÅR siger Buketbanden, der allerede har lagt program for det nye års 12 månedsture. Har du/I lyst til at starte 2025 med en god travetur, er ALLE velkomne søndag den 19. januar kl. 13, når vi mødes på den store P-plads på Klovtoftevej, 6630 Rødding, hvor Troldeskoven lå – og endnu anes i de få rester af de vindblæste træer. Deltagelse er gratis. VIGTIGT: Bemærk, at mødestedet er ændret fra oversigtsplanen.
Januar-traveturen er omkring fire kilometer. Da vi nu er godt inde i en vinter med masser af nedbør, anbefales gummistøvler eller andet solidt fodtøj. Har du vandrestokke, er det også en god idé at tage dem med. Medbring dertil egne forsyninger af te/kaffe og proviant. Vi holder kaffepause undervejs, så et siddeunderlag er også en nyttig ting at lægge i rygsækken.

STURSBØL PLANTAGE
Den store plantage, hvis ældste dele dateres tilbage til kongelige opkøb i 1802, er i dag på over 500 m2. Vi starter i Troldeskoven, som har sit navn fra de krogede skovfyr, der stammer fra plantagens tilblivelse i begyndelsen af 1800-tallet. Størstedelen af de gamle træer faldt under orkanen i 1999, men nogle af dem ligger stadig som døde, skulpturelle monumenter. Det døde ved er god næring til glæde for naturens kriblende nedbrydere. Plantagen er i dag naturskov. Det betyder, at den ikke bliver reguleret. De træer, som vokser frem, har sået sig selv. Skovens beplantning er relativ ung, da det meste er fra efter 1999. På turen ser vi, at der allerede er lavet en del udtynding, der ligger klar til flishugning. På testturen i den sjappede, våde skov så Buketbanden spor i sneen efter både rådyr og harer. Skoven er en blanding af pionertræer, såsom birk og pil, blandet med andre træsorter, der har overlevet stormen og siden kastet frø. Pionertræer er dem, der har stærke frø, der kan ligge længe i jorden og være klar til at vokse frem, når et areal står uden vegetation.

HÆRVEJEN
En del af traveturen forløber ad den danske Hærvej. Den er godt skiltet med to spor til henholdsvis cyklister og fodgængere. Lejlighedsvis er deres løb fælles – andre gange skilles deres veje, da dele af traveturen går gennem sårbar natur, der ikke tåler cyklernes slid på terrænet. Den danske Hærvej strækker sig fra Viborg til Padborg med et stræk gennem Stursbøl Plantage. Navnet Hærvejen har ikke noget at gøre med krigere i hærformationer. Hærvejen handler om hærskarer af kvæg, der er gået ad disse ruter på vej ned gennem Jylland til markedspladser i det nordtyske, hvor de blev handlet, mens andre varer derfra blev købt og fragtet retur. Den danske Hærvej er en del af et europæisk netværk for rejsende – særligt pilgrimme, der kunne søge fra Nidarosdomkirken i Tronhjem i nord, ned gennem Jylland, Tyskland og Frankrig til Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien.


MÅNEDENS BUKET
Nu er vi for alvor inde i vinteren, og januar-buketten har slet ingen blomster. Den er en blanding af tørre kviste af Stilkeg, Hyld, Tørst og Lærk, brune blade og frøstande af bl.a. Regnfan, Perikon og Haremad. Hedelyngen er endnu ikke blevet rigtig brun. Dertil kommer de mere eller mindre stedsegrønne vækster såsom Blåbærris, Brombær ranker, Gyvel, Bredbladet Mangeløv og Kristtjørn. Dertil er der den hårdføre Alm. Gedeblad/Kaprifolium, der kan stå de milde vintre igennem med små, lyse, grønne blade, så den er klar til sommerens eventyr.
FAKTABOKS
VIGTIGT: Nyt mødested: Den store P-plads ved Troldeskoven/Klovtoftevej, 6630 Rødding
Traveturen er omkring 4 km.
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Haveselskabet Vejen
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne
December-vasen er lavet af Ursula Munch-Petersen. Buketten står i toner af mørkegrøn og brun med Brombærrenes mørkviolette tone og Kristtjørnens røde bær som de stærkeste farver. Det er for alvor blevet vinter!
Jels-søerne og fortidsfolket
TID: Søndag den 8. december 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: P-pladsen i den nordøstlige ende af Jels Midtsø
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør
Her i december runder Buketbanden af med et flot, rundt tal: Tur nr. 80! Vi starter med at trave mod syd langs Jels Midtsø, og skråner siden mod øst og går i en stor bue retur til P-pladsen primært ad skovens grusveje – og gør ophold undervejs i spejderhytten Myretuen. På den sidste strækning efter pausen er der en smuk trampesti langs en lille bække. Den tur kræver gummistøvler med al den nedbør, vi får for tiden… Alternativt kan man gå ad en skovvej retur fra hytten til P-pladsen.

DE FØRSTE SØNDERJYDER
Det er Mogens Kjær Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, der har foreslået turen i denne ende af Jels-søerne. Med arkæolog fra Nationalmuseet, Jørgen Holm, stiller han spørgsmålet: ”Hvornår kom de første sønderjyder til Danmark?” Han fortsætter: ”På netop denne Bukettur kommer vi tæt på lokaliteten for de første arkæologiske udgravninger ved Jels-søerne. Den lokale amatørarkæolog Jørn Fynbo fra Skodborg fandt i 1968 nogle krumbor-lignende flintesten (Zinken) på en højt hævet sandskrænt lige syd for Jels Oversø. Stedet blev kendskabet til den første danske boplads tilhørende stenalderfolket fra Hamborg-kulturen og kan dateres til 12.000 år før vor tid. Den tyske arkæolog Alfred Rust har navngivet kulturen og netop ud fra fund af Zinken i en udgravning tæt på Hamborg. De små flintestykker har Jørgen Holm karakteriseret som et universalredskab lig schweizerkniven.
Først i 1981-83 bliver lokaliteten ved Jels Oversø undersøgt af bl.a. Jørgen Holm. Udgravningen blotlagde en boplads på et areal på 7 x 10 meter, hvor man fandt ca. 125 redskaber af flint: Pilespidser, Zinken, Skrabere og Stikkel (se foto). I forbindelse med udgravningerne fandt man 30 meter derfra et nyt areal med omkring 700 redskaber – et af de rigeste fund fra Hamburg-kulturen.

Bopladsen ved Jels Oversø ligger hævet over et fladt og veldrænet sandjordsareal. Her må vi forstille os et vegetationsløst landskab, hvor bopladsen har været stærkt eksponeret for vind og vejr. På dette sted kunne man skue hele horisonten rundt. Her kunne man komme tæt på og aflure renerne på deres vandringer syd/nord gennem dette overgangssted en ”trangspassage”. Fisk fra søerne og rener fra jagten med bue og pil har været livsgrundlaget for dette barske folk.”
JULEAFSLUTNINGTraditionen tro slutter vi året med et julearrangement. Det sker i spejderhytten Myretuen, som vi har fået lov til at låne den dag. Her får vi gløgg og æbleskiver – deltagere opfordres til at bidrage med 20 kr. pr. person. Tag gerne skiftesko med. Af hensyn til rengøring skal sko og støvler stilles ved døren. En del af juletraditionen er en plantequiz – en udfordring, som Mogens Kjær Poulsen stiller os. Der vil være en præmie til vinderen – et eksemplar af bogen om Niels Hansen Jacobsen.


MÅNEDENS VASE
December-vasen er lavet af Ursula Munch-Petersen. Hun er en af dansk keramiks nestorer – keramiker i fjerde generation af slægten Hjorth fra Bornholm. Tilbage i 1997 viste Vejen Kunstmuseum en retrospektiv udstilling med hendes værker, og i 2004 udkom den store biografi om hende skrevet af Teresa Nielsen og tilrettelagt af hendes mand, billedkunstneren Erik Hagens. I museets keramiksamling er der en samling af hendes værker.
Til december-turen har hun lavet to flotte vintervaser. Den ene har hun drejet med et tydeligt spiralspor, hvor den fede, hvide glasur, som hun er særlig glad for, lægger sig som sne på afsatserne. Den anden krukke står med klar glasur over lerets farve. Som snefnug har hun i leret stukket små hvide stykker af en Seger-kegle. Det er et måleudstyr, som keramikerne bruger, hvis de ikke har et pyrometer. Hver kegle har sit afmålte smeltepunkt. Hvis hun havde valgt en kegle til mindre end de 1260 grader, som krukken er brændt ved, ville keglen være smeltet. Fra Niels Hansen Jacobsens notater ved vi, at han eksperimenterede med Seger-keglerne. Det gjorde Ursula Munch-Petersens bedstefar også i en lille skål, der findes i museets samling. Nu har hun gjort forsøget.

MÅNEDENS BUKET
December-buketten har ikke de vilde blikfang i toner af mørkegrøn og brun, hvor Brombærrenes mørkviolette tone og Kristtjørnens røde bær er de stærkeste farver. Det er for alvor blevet vinter, og sneen har ligget tæt her på egnen. Der er Kristtjørn, Hyld, Dunet Gedeblad, Syre, Ørnebregne, Alm Mjødurt, Bredbladet Mangeløv, Normansgran, Brombær, Birk, Angelik, Lysesiv og Glansbladet Hæg, hvis blade er den lyseste grønne tone i buketten.
FAKTABOKS
Mødested: P-pladsen i den nordøstlige ende af Jels Midtsø
Kør ved søen fra Over Jelsvej ad Sølvagervej
Traveturen er på omkring tre kilometer
Vi holder juleafslutning undervejs med gløgg og æbleskiver
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Haveselskabet Vejen
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne
November-vasen er lavet af Pernille Pontoppidan Pedersen. Den er fotograferet i den gamle drikkebrønd på væggen af den gamle skole fra 1841. Blomster er: Dag- og Natpragtstjerne, Blodkløver, Rødkløver og Grine til Middag/Pimpernel, Haremad og Kongepen. Dertil det grønne: Agertidsel, Alm. Svinemælk, Gråbynke, Bredbladet Mangeløv, Stornælde, Hyrdetaske, Skræppe, Snebær, Storkenæb, Rejgræs, Strand Annelgræs og kviste af Røn, Vild Blomme og Gul Pil.
Trave i Skrave – fra Københoved!
TID: Søndag den 17. november 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: P-pladsen ved Københoved Forsamlingshus
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør
Endnu en Bukettur – den 79. i rækken siden de startede i 2018 – er nu på plads. På vej til testturen blev det til et møde med landsbypedellen Lille Christian med efternavnet Jørgensen. Måske du aldrig møder ham, men har du været forbi krydset mellem Frihedsvej og Københovedvej, eller passeret det lille trekantede torv i Københoved, har du set en flig af hans værk. Omhyggeligt er markstenene, der viser vej, malet op i hvidt. Nabobyernes navne står med rød tekst, og udenom står de velplejede blomsterbede og kummer – tak, de er en fornøjelse at passere og et flot billede på, hvad lokalt, privat initiativ skaber i vores offentlige rum!
Vi mødes ved Københoved Forsamlingshus søndag den 17.11. kl. 13 til en travetur på omkring 5,5 km. Den går ad markveje, over gravhøje og gennem en gård, så solidt fodtøj og gerne vandrestave er en god idé i det alsidige terræn.

AKTIVT LOKALT FÆLLESSKAB
Vi mødes med vores lokale guider/gåværter Randi Snor og Bente Villadsen. I Københoved er de drivkraften i de ugentlige travetur, der i sommerhalvåret tæller grupper, der går på mandage, onsdage og lørdag, hvortil der er ugentlige cykelture. Lejlighedsvis er der fællesspisning både i forsamlingshuset og rundt om i de private hjem, hvor man skifter spisested mellem forretten og hovedretten samt mellem hovedretten og desserten. Det er klart, at her er en vilje og lyst til fællesskabet.
EN DANSKHEDENS BASTIONVi er syd for Kongeåen i Sønderjylland i en af de helt vigtige bastioner for de dansksindede mellem 1864 og 1920. På Bejstrupgaard sad storbonden Hans Diderik Kloppenborg (1802-1882), der var ven med den danske konge, Frederik VII, og derfor så velforbundet, at han kunne tillade sig at provokere preusserne/tyskerne. Og skulle han have fred, kunne han tage op til sit kampestenshus – passende kaldet ”Friheden” – opført i 1870 på hans egne jorde nord for Kongeåen. Hans datter Jutta og svigersøn Jørgen Skrumsager, der røvede hende, slog sig ned på Bennetgaard og fortsatte det dansksindede arbejde. I dag huser stedet dansksindede tyske gæster på rekreation ved Kongeåen.


VED KONGEÅEN
Et andet eksempel på det den lokale vilje til fællesskabet møder vi i det lille anlæg ved søen, der blev gravet til overløb af overfladevand. Her leverer en springende delfin vandcirkulation. Dyret er lavet i 2022 af Erling Jensen og Arne Jørgensen for midler, som var skænket testamentarisk af en Københovedborger uden arvinger, der betænkte byen med midler. De gør stadig nytte her og der. Med vores gåværter passerer vi det gamle gendarmhus på vej nordpå til Kongeåen og den gamle grænse, hvor vi runder Frihedsbroen med et kig over til Kloppenborgs ”Friheden”. Så går turen atter mod syd op over de fire bronzealderhøje, Lokes Høje med god udsigt ud over Kongeådalen hævet 34 meter over åen. Siden når vi retur til Københoved over Mogens Christensens jorde. Ved staldene står de unge kalve og holder hinanden selskab, mens de nysgerrigt kigger på de forbipasserende på den del af ruten, der også indgår i Frøs Herreds Camino.

MÅNEDENS VASE
November-vasen er lavet af Pernille Pontoppidan Pedersen. Hun er den tiende af de kunstnere, der har været en del af Vejen Kunstmuseums projekt Alkymistisk Træf. Udstillingen er nu slut i Vejen, men kan først på året 2025 opleves i Thisted på Det Ny Kastet - og fra 6.6.25 på Hjorths Fabrik i Rønne. Hun har arbejdet med en klassisk tohanket amfora, som hun har givet sit eget postmoderne twist. Vasen er flad på bagsiden og umiddelbart symmetrisk, men hanken til højre er massiv, mens den til venstre har to buer i lerplade – dertil en fed, Hansen Jacobsen-agtig glasur, der løber ned fra mundingen. Grundformen er leopardprikket på en måde, der ved nærmere eftersyn viser sig at være typisk for Pernille Pontoppidan Pedersen.


MÅNEDENS BUKET
Oktober-buketten har endnu lidt blomster: Hvid døvnælde, og i de rødlige toner er der Dag- og Natpragtstjerne, Blodkløver, Rødkløver og Grine til Middag/Rød Arve også kaldet Pimpernel. Som Ursula Munch-Petersen sagde, da hun modellerede de vilde blomster/ukrudt til relieffet ved kantinelugen på Vejen Gymnasium: ”Med de poetiske navne, som også Hyrdetaske, må nogen have holdt af dem!” I buketten er der også gule blomster: Haremad og Kongepen. Dertil er der en Agertidsel, Alm. Svinemælk, Gråbynke, Bredbladet Mangeløv, Stornælde, Hyrdetaske, Skræppe, Snebær, Storkenæb, et par græsser: Rejgræs og Strand Annelgræs samt kviste af Røn, Vild Blomme og Gul Pil.
Oktober-buketten varsler klart det indledte efterår. Der er dog endnu blomster at finde i form af den violette Brunelle, de gule Prikbladet Perikon og Høgeskæg samt de lyserøde Dagpragtstjerner og Brombærblomster, der ikke når at blive til bær inden vinterens kulde slår dem ud. Masser af bær er der både på Rosa Multiflora og Kristtjørn. I buketten er der desuden den statelige Kåltidsel, Kløftet Storkenæb, en Angelica/Kvan skærm, Lysesiv, og Mangeløv. En Slåen kvist med masser af bær ligger ved på den ene side af vasen – på den anden side en opsats fra en buk. Den blev fundet mellem små træer tæt ved vejen. Den er formodentlig trafikdræbt for mange år siden.
Estrup Hovedgård – en efterårsvandring
TID: Søndag den 6. oktober 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
MØDESTED kl. 13: Estrup Hovedgård, Esbjergvej 51, 6600 Vejen
Parkering på gårdspladsen og vejen efter gården mod syd
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør
Ved den 78. Bukettur, søndag den 6. oktober kl. 13, mødes vi på det nærmeste på landevejen mellem Vejen og Brørup, der over tid er kommet til at gå lige hen over gårdspladsen på Estrup Hovedgård. Stedet ejes af en fond, der har lejet jorden ud. Jagtretten, inklusiv brug af jagtstuen, har Askov-Malt Jagtforening. De har sagt ja til, at vi kommer på besøg inden jagten går ind. Vi kan tilmed få husly i jagtstuen, om det skulle regne, når vi holder kaffepause – husk at medbringe egne forsyninger.


EN LILLE HERREGAARD
De statelige bygninger i en blanding af mursten og pudsede facader findes omtalt helt tilbage i 1553 – dog ikke i deres nuværende form, der skyldes ombygning udført omkring 1861 på grundlag af den omfattende ombygning, der i 1720’erne var udført for Hans Bachmann. Han ejede også herregården Sønderskov – ligheder er til at få øje på for dem, der kender begge bygninger.
Da vi var på Bukettur ved Sønder Hygums mægtige kirke af katedralagtige proportioner, hørte vi om, hvordan store dele af befolkningen blev udryddet af pesten – og på Bukettur i 2025 kommer vi til at høre om, hvor nogle af dem flygtede hen! En lignende massesmitte menes at være sket omkring Estrup, hvor der siges at have ligget en landsby. Det fortælles, at indbyggerne døde i forbindelse med svenskekrigene, hvor lejesoldater i årene 1657-1660 bragte pesten med sig på deres fremtog. Estrup Hovedgård blev i 1695 solgt til Christian Claudi, der ejede Skodborghus ved Kongeåen, blev stedets første borgerlige ejer.


EN TUR VED ESTRUP SKOV
Hen over sommeren er der fældet en del i skoven, og samtidig er der kommet de store mængder regn. Vandet er årsag til, at meget af træet fylder op og stedvis gør skoven ret ufremkommelig, mens man må vente med oprydningsarbejdet. Det er derfor VIGTIGT at tage gode støvler/gummistøvler på til turen, der er omkring tre kilometer. Vi går fra Estrup Hovedgård om bag haven langs en allé af usædvanligt store træer såsom Ask, Eg, Bøge og store Fuglekirsebær. Siden går vi langs skovbrynet ved siden af de nu nøgne marker for til sidst at slå et bueslag ad skovstier og over enge retur til herregården.


MÅNEDENS VASE
Oktober-vasen er lavet af Ane Fabricius Christiansen, der er en af de ti kunstnere, der har været involveret i museets projekt Alkymistisk Træf. Hun er vokset op i Vejen og uddannet på Designskolen i Kolding. Hun har en forkærlighed for de lokale materialer. Da det undervejs i forløbet viste sig, at Niels Hansen Jacobsen havde hentet slagge og stålsand på det gamle Jernstøberi i Nørregade, hvor Støberigården ligger i dag, spurgte hun, om der kunne arrangeres besøg på Uldalls Jernstøberi. Dion Brun sagde straks ja og tog imod kunstnerne til et møde med andre teknikker og materialer. Det blev indgangen til masser af eksperimenter, der også er kommet med på denne vase. Det gråsorte ”lava” er opkogt stålsand. Ane Fabricius Christiansen er inspireret af Niels Hansen Jacobsens stiliseret bjerglandskab og har her leveret et bjerglandskab af lokalt ler og glasurer inspireret af afkodningen af hans glasurarbejde – tak for et vildt eksperiment!
MÅNEDENS BUKETOktober-buketten varsler klart det indledte efterår. Der er dog endnu blomster at finde i form af den violette Brunelle, de gule Prikbladet Perikon og Høgeskæg samt de lyserøde Dagpragtstjerner og Brombærblomster, der ikke når at blive til bær inden vinterens kulde slår dem ud. Masser af bær er der både på Rosa Multiflora og Kristtjørn. I buketten er der desuden den statelige Kåltidsel, Kløftet Storkenæb, en Angelica/Kvan skærm, Lysesiv, og Mangeløv. En Slåen kvist med masser af bær ligger ved på den ene side af vasen – på den anden side en opsats fra en buk. Den blev fundet mellem små træer tæt ved vejen. Den er formodentlig trafikdræbt for mange år siden.


INFOBOKS
Buketturene arrangeres i fællesskab mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Haveselskabet og Vejen Kunstmuseum.
Buketturene forener en travetur med fortællinger om kunst, kultur og natur.
Buketturene arrangeres rundt om i Vejen Kommune. Der er fortsat ”nye” steder at dele med de mange deltagere på turene, hvor 40-80 deltagere dukker op. Og mange flere ”går” turen, når de læser de månedlige foromtaler i Ugeavisen!
Buketture har været afholdt månedligt siden maj 2018, og vi er nu oppe på den 78. Bukettur.
Et fuldt program for 2025 er klar.
I frisk vind står september-buketten med Jels Midtsø i baggrunden. Vinni Frederiksen har leveret de to vaser, der er lavet af lokalt ler, der er hentet på byggepladsen bag Vejen Idrætscenter. Ved Naturen Dag, søndag den 8. sept. Kan man kl. 10.30, 13 og 14.30 komme på tur ud på søen for at se nærmere på, hvad der vokser langs bredden og lever nede i vandet.
Klaskeroj Skov ved Jels
TID: Søndag den 8. september 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
MØDESTED kl. 13: Jels Voldsted, Koildiongvej2, 6630 Rødding
Af Teresa Nielsen
Den 77. Bukettur, søndag den 8. september, indgår som en del af Danmarks Naturfredningsforenings nationale initiativ NATURENS DAG. Den forløber ved Jels Voldsted med program fra kl. 10-16 med særligt fokus for BØRNEFAMILIER.
BUKETTUR I KLASKEROJ SKOVBukettursfolket mødes kl. 13 ved P-pladsen ovenfor Jels Voldsted. Både skovene og søerne blev fredet i 1960. I år går månedens tur ad helt andre stier end de foregående års september-ture, der har været omkring Jels Søerne. Vi går nordpå ind Klaskeroj Skov. Solidt fodtøj anbefales. Traveturen er knap 3,5 km lang.
Klaskeroj har sit navn på grund af egnens vandrige, sure og fugtige jord, der synes som klasket sammen. I dag, hvor vi ved, at ulve atter strejfer i denne del af landet fx på udflugter fra Klelund Plantage, er det tankevækkende, at Slesvigs sidste ulv blev skudt i denne skov tilbage i 1776. Knap 250 år senere er der altså – om end lille – atter mulighed for at se ulve i området.



Turen starter ad en trampesti langs et pittoresk dige med åbne marker på den anden side. Her vokser gamle træer nogle af dem er væltet. De gamle egekroners krogede grene forgår langsomt, og kan have ligget i mange år. Her er skoven relativ lysåben i en blanding af eg, bøg og et enkelt sted en flok asketræer. Som på sidste tur i skoven ved Ravnholt passerer vi også her et større rævegravskompleks. På turen ser vi forskellen fra den fugtige syd/sydøstlige del af skoven til den mere tørre og faste nordlige del.
NATURENS DAGKom og tilbring en dejlig dag i naturen ved Jels Voldsted, hvor alle er velkommen søndag den 8. september kl. 10-16. Årets tema er biodiversitet. Dagens program byder på velkomst kl. 10. Et kvarter senere er der Krible-krable tur. 10.30 kan du komme ud på søen på en katamaran. Fra kl. 11 kan du bage pandekager og kl. 11.30 er der VM i insektræs. Klokken 13 starter 77. Bukettur, og samtidig afgør den anden katamarantur ud på søen. Klokken 14 er der VM i vandinsektræs, og klokken 14.30 afgår den tredje og sidste katamarantur. Jels Voldsteds cafe er åben hele dagen. Arrangementet er et samarbejde mellem Jels Voldsted, Haveselskabet Vejen, Vejen Kommunes Biblioteker, Naturvejlederen, Danske Biavlere, Vild i Vejen og Danmarks Naturfredningsforenings Vejen afdeling. Dagen byder på mulighed for at bygge pindsvine-huse, præsentation af natur-apps, fiskeri, børnetatoveringer, naturquiz, udstillinger og smagsprøver af honningprodukter.


SEPTEMBERBUKETTEN
Sommeren går så småt på hæld. På en tur både ved sø og skov har vi fx indsamlet både Kærgaltetand med violette blomster og Skovgaltetand i afblomstret form. Mens de gule blomster var holdt ude af august-buketten ser vi her Rejnfan, Gyldenris, Fredløs og enkelte gule blomster på Feber Nellikerod. Endnu blomstrer den storskærmede Skov Angelik og Stinkende Storkenæb. Det samme gælder Brombær med både blomster og bær. Storkonval og Skovmærke er blomstret af og bidrager, som Skov Padderokke til det grønne.
Vi har talt om i 2025 at gøre en af sommerbuketterne til en ren græsbuket. I denne buket er der tre græsser: den meget høje Mosebunke, de lette, skinnende Enblomstrede Flitteraks og Tagrør med den violette dusk ude til venstre og de lange, lancetformede blade. Buske/træer er repræsenteret med Kristtjørn samt Rønnebær og Kvalkved/Ulvsrøn, der begge står med bær. Mellem de to vaser ligger Gedeblad i sen blomstring og svampen Fomes fomentarius, der primært vokser på bøgetræer.


MÅNEDENS VASE
September-vasen er lavet af Vinni Frederiksen. Hun afleverede den ved den 76. Bukettur, der indledtes med, at hun fortalte om den, mens Lisbeth Voigt Durand fortalte om august-vasen. Begge har de været en del af Alkymistisk Træf, hvor Vinni Frederiksen i Niels Hansen Jacobsens ånd har arbejdet med det lokale ler.
Til Buketturen har Vinni Frederiksen afleveret to vaser, der begge er udført i glaseret stentøjsbrændt ler fra byggepladsen ved de nye hytter bag Vejen Idrætscenter, slagge fra Uldalls Jernstøberi i Vejen og glasurer fremstillet under arbejdet med Alkymistisk Træf. Den ene kan vi kalde kollapset. Da den gik i ovnen ved 1270 grader, satte krukken sig. Den slags sker, når man risikovilligt prøver det vilde ler af med alle dets fejl og mangler i form af sand, småsten og organisk materiale. Inden i krukken ligger en knyttet næve – en afstøbning af Vinni Frederiksens egen hånd. Den er en hilsen til Niels Hansen Jacobsen, der knyttede næven bl.a. i Axel Hous raderet 1899-portræt af billedhuggeren. En knyttet næve modellerede billedhuggeren i 1921 i skulpturen ”Vor Tids Ansigt”, der står på Museumspladsen ved Lokalhistorisk Arkiv. Vinni Frederiksens interesse for skulpturen voksede af, at hun havde forelsket sig i en sammenbrændt skitse til skulpturen, der var dukket op af jorden i 2019, da billedhuggeren keramiske ”køkkenmødding” blev udgravet og åbenbarede store mængder af hans kasserede stykker. Skitsen var smeltet sammen med både ovnplade og en hyldebærer.
Den cylindriske vase var næste forsøg, der fint klarede brændingen ved 1260 grader. Indeni mundingen er balanceret to knyttede næver, der er spættet grønne i det rødbrune – som en bokser, der forsøger at komme ud fra krukken!


INFOBOKS
Buketturene arrangeres i fællesskab mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Haveselskabet og Vejen Kunstmuseum.
Buketturene forener en travetur med fortællinger om kunst, kultur og natur.
Buketturene arrangeres rundt om i Vejen Kommune. Der er fortsat ”nye” steder at dele med de mange deltagere på turene, hvor 40-80 deltagere dukker op. Og mange flere ”går” turen, når de læser de månedlige foromtaler i Ugeavisen!
Buketture har været afholdt månedligt siden maj 2018, og vi er nu oppe på den 77. Bukettur.
Et fuldt program for 2025 er ved at være klar.
August-vasen er lavet at Lisbeth Voigt Durand.
Ravnholtgaard
TID: Søndag den 25. august 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
MØDESTED kl. 13: Ravnholtgaard, Ravnholtgyden 5, Veerst, 6600 Vejen
Af Teresa Nielsen
Man kan hele tiden blive overrasket – selv i et lokalområde, man tror, man kender ganske godt. Tilflyttere må være undskyldte, men eksempelvis på Bukettur til Viggos Søer i Lintrup var det tankevækkende, hvor mange Vejen-borgere, der oplevede stedet for første gang. Lejligheden byder sig igen sidst på året 2025, hvor søerne er målet. Programmet for de tolv ture i 2025 er nemlig lige på trapperne. Det byder på masser af nye udflugtsmål, selv om Buketturene har været i gang månedligt siden maj 2018! Dertil har adskillige deltagere sagt, at Buketbanden sagtens kan ”genbruge” nogle af de tidligere ture, for det er langt fra alle, der er med hver gang. Faktisk ser vi stor udskiftning i fremmødet fra tur til tur.
RAVNHOLTGAARD
Som juli-turen for mange blev et herligt møde med en for dem helt uventet grøn kirkegård – eller rettere romantisk have – ved Veerst Kirke, byder august-turen på en anden velgemt hemmelighed kun få kilometer længere væk.
Søndag den 25. august kl. 13 mødes vi på Ravnholtgaard, som er et fint lille landsted, der putter sig et uventet sted. I dag er det statelige stuehuset renoveret til brug som kontor og mødelokaler, og i længerne er der bl.a. en jagtstue for dem, der har jagten i området.

Ejerne på Ravnholtgaard har for nogle hundrede år siden haft store ambitioner. Stuehuset fik et lille tårn med antydning af en løgkuppelagtig konstruktion med indbygget lanterne og spir. Nogle vil måske se en svag lighed med tårnet på fx Andst og Nørup Kirke. I midteraksen til de store avlslænger var der indtil midten af 1900-tallet en usædvanlig portåbning, som desværre blev revet ned af en ejer, der ikke kunne komme igennem med sine store landbrugsmaskiner. Udenforstående vil nu nok mere, at han kunne være kørt udenom! Ud fra luftfotos fra 1940’erne står det klart, at der i de mellemliggende 70 år er adskillige enkelthuse og længer, der er blevet revet ned. Oprindeligt har der været en næsten lukket gårdsplads foran stuehuset med en oval indhegning som midten i en væddeløbsbane. På Buketturen fortæller Knud Feddersen mere om gårdens lange historie, der strækker sig adskillige hundrede år tilbage i tiden.


SKOVEN & MAJSEN
Traveturen går rundt i skoven omkring Ravnholtgaard og det er en god idé med vandrestøvler – selv om turen også kan tages i sandaler, hvor eventuel regn kan løbe igennem! Undervejs så Buketbanden spor at rådyr, kronvildt og grævling – og fik forevist en imponerende stor rævegrav, der er mere end 50 år gammel. Kom selv om se. Det ligner et mægtigt, underjordisk kollektiv med mange ind- og udgang. En del af turen går vi i udkanten af en majsmark. Den er i år et billede på vores helt usædvanligt omskiftelige vejr. De store mængder af regn har hæmmet og delvist umuliggjort væksten. I stedet for en uigennemtrængelig to meter høj mur af majsplanter, står de i relativt lave og uegale højder.


MÅNEDENS BUKET i MÅNEDENS VASE
August-buketten er en af de artsrigeste, der er samlet i 2024 – et højdepunkt af sommer. Denne gang har der været en æstetisk vinkel i sammensætningen af buketten. Der er fokus på de violette og hvide toner. Selv om artslisten også har omfattet Haremad, Rejnfan og Agersvinemælk, blev de sorteret fra, for de har gule blomster! Den gule Humlesneglebælg har dog fået lov til at ligge i forgrunden.Blandt de violet/lyserøde er der Digitalis/Fingerbøl, Agertidsel, Storkenæb, Gedrams, Pileurt, Merian/Oregano, den giftige Bittersød Natskygge og Hanekro. De hvide blomster er Lugtløs Kamille, Sværtevæld, Vild Gulerod og Gærdesnerle. Dertil er der Rottehale græs, Sildig Skov-hejre, Tofrøet Vikke, Febernellikerod, Knoldet Brunrod, Lysesiv, frøstanden fra en Alm. Bjørneklo, Bredbladet Mangeløv, Fjerbregne, Spergel og Skovpadderokke.

August-vasen er lavet af Lisbeth Voigt Durand, som har været en del af Vejen Kunstmuseums projektet Alkymistisk Træf. Hun var frem til lukningen tilbage omkring 2008 leder af keramikafdelingen på Designskolen i Kolding. Med sin faglige indsigt har hun over årene været en vigtig sparring for museet fx ved fortællingerne om Karl Schrøders teknikker. Under Alkymistisk Træf har hun nærmet sig Niels Hansen Jacobsens glasurer ved at leve sig ind i de glasurer, som hans franske nabo i 1890’ernes Paris, billedhugger-keramikeren Jean Carriès, gjorde brug af. To af Carriès glasurer er brugt på august-krukken. Nederst ses Dolomit glasuren med sine beige nister, og for oven er der en kappe af kobberglasur, som forsigtigt er sprøjtet på frem for som Hansen Jacobsen at enten hælde eller pensle. Krukken er brændt i en reducerende gasovn og kobberglasuren har derfor fået tidens fine blommetone. I en almindelig brænding ville krukken ellers være blevet grønlig for oven og brun for nede. For oven ved mundingen er der en sart, lysebrune tone fra den underliggende Dolomit-glasur. Kobberet i den øverste glasur smelter hurtigt og har lagt sig som en rød sø på skuldrene og i det rødlige skær i den øverste kappe.



INFOBOKS
Buketturene arrangeres i fællesskab mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Haveselskabet og Vejen Kunstmuseum.
Buketturene forener en travetur med fortællinger om kunst, kultur og natur.
Buketturene arrangeres rundt om i Vejen Kommune. Der er fortsat ”nye” steder at dele med de mange deltagere på turene, hvor 40-80 deltagere dukker op. Og mange flere ”går” turen, når de læser de månedlige foromtaler i Ugeavisen!
Buketture har været afholdt månedligt siden maj 2018, og vi er nu oppe på den 76. Bukettur.
Et fuldt program for 2025 er ved at være klar.
Veerst – Bukettur til grøn kirkegård og skovrejsning
TID: Søndag den 21. juli 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
MØDESTED kl. 13: Veerst kirke, Kirkevej 21A, 6600 Vejen
Af Teresa Nielsen
Søndag den 21. juli inviterer Buketbanden på jubilæumstur. Det bliver den 75. tur siden starten i maj 2018. Ved Vejen Kunstmuseums 100-års fødselsdag den 30. juni gjorde Karen Trøjborg fra Vejen Haveselskab status over traveturene, der i snit har været 4-5 km - den længste omkring 10 km, andre ture ganske korte. Om man havde været med på dem alle, ville det give over 350 km – og for dem, der laver testturene, giver det det dobbelte! Turene arrangeres i fællesskab mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Haveselskabet og Vejen Kunstmuseum.
GRØN KIRKEGÅRDJuli-turen starter på en alt andet end klassisk kirkegård i Veerst – et ganske fortryllende sted, som vist må være en gravers livsværk i samspil med et forstående, naturinteresseret menighedsråd. Her er det næsten mere oplagt at tale om en fredfyldt romantisk have. Det starter allerede ude på og langs stendiget. Her står Orkideer sammen med frodig Lyng og masser af Fingerbøl/Digitalis. Oppe på diget vokser et væld af stenhøjsplanter og vilde planter.


Ved diget står en klassisk vandpumpe – omkring vokser et væld af forskellige bregner og Fingerbøl/Digitalis står og lyser op. Udenfor kirkegården vokser frodig lyng. Orkideerne er skudt frem og på diget vokser Engelsød bregne og stentøjsplanter.
Inde på kirkegården er nogle af de klassiske, tætklippede hække afløst af stabler af fintskåret træ, der gradvist formulder og bliver hjemsted for masser af kryb og insekter. På nogle af de sløjfede gravsteder er der etableret naturreservater, hvor gamle stammer ligger og formulder sammen med et væld af både vilde- og købeblomster. Ser man sig omkring, er der også en stor diversitet i de højere vækster – træerne. Kirkegården udgør et lille arboret – en træsamling, hvor der kun er to af hver de steder, hvor de i sin tid har været sat ved et gravsted. I mellemtiden er de blevet statister i små havetableauer, der suppleres med småskulpturer, en gammel hjulbør, krukker, bænke og andre skulpturelle elementer. Ved diget står en klassisk pumpe, der endnu er i funktion. Vandkander findes her og der – og der er endog en lille vogn, så man kan køre den tunge kande hen, hvor vandet skal bruges.
INSEKTER & FUGLEDe mange blomstrende planter har dannet grobund for et rigt insektliv. Det har ført andet godt med sig: På en solskinsdag er her et leben omkring klokketårnet, hvor by- og landsvaler flyver hid og did med mad til deres unger i redderne. De er et godt tegn, for de bor netop dér, hvor der er rigelig mad takket være den grønne kirkegård – en ren symbiose. Så må vi håbe, at de altædende Iberiske-skovsnegle går udenom dette lille paradis.
SKOVREJSNINGFra kirkegården går vi ca. 3,5 kilometer for at se det naturprojekt, som SOLAR indledte sommeren 2023. Turen derhen er jævn og ligetil, men inde på marken får vi brug for gummistøvler, om bygerne fortsætter i samme takt som nu.

Bag hegnet ses en del af Buketbanden på besøg ved SOLARS skovrejsningsprojekt. Fra venstre er det Knud og Martin Feddersen, Karen Trøjborg, Ingeborg Schönberg og Mogens Kjær Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling.
Vejen-virksomheden fortæller, at de gerne vil være CO2-neutrale allerede i 2030. Samtidig byder SOLAR – på en tid, hvor kun 14% af landet er skov – ind på de danske mål om at få 25% af landet dækket med skov inden år 2100. Sin del tager selskabet få kilometer fra landsbyen Veerst ved opkøb af 38 hektar landbrugsjord, der tilplantes med over 110.000 træer, hvoraf 35% er løvtræer. Den resterende del er nåletræer, der har en større CO2-udligning. Bevidst har man valgt at etablere skoven tæt på hovedsædet i Vejen, så den kan komme medarbejderne til gode, når den er blevet stor nok til etablering af rekreative arealer med fx shelters.
MÅNEDENS BUKET i MÅNEDENS VASEJuli-måneds rummer et væld af sommerens mange blomster – endog en endnu blomstrende hyld. Her er Horse Tidsel, Røllike, den velduftende Gul Snerre, Lugtløs Kamille, Blæresmælde, tidens mest iøjefaldende grøftekantsblomst: Gederams, Slangehoved, Harekløver, Brombær, Alm Gedeblad, Alm Hyld, Gærdesnerle, Honningurt, Sankthansurt, Perikon, Rejnfan, Gråbynke, Løgkarse, Kongepen, Vejbred, Blærespiræa, Skræppe, og Syre.

Juli-buketten er fotograferet på det artsrige stengærde ved Veerst Kirke. Vasen er lavet af Anne Tophøj og fyldt med et væld af øjeblikkets blomster og planter: Horse Tidsel, Røllike, Gul Snerre, Lugtløs Kamille, Blæresmælde, Gederams, Slangehoved, Harekløver, Brombær, Alm Gedeblad, Alm Hylde, Gærdesnerle, Honningurt, Sankthansurt, Perikon, Rejnfan, Gråbynke, Løgkarse, Kongepen, Vejbred, Blærespiræa, Skræppe, og Syre.
Juli-vasen er lavet af Anne Tophøj som en del af Vejen Kunstmuseums projektet Alkymistisk Træf. Hun har nærmet sig Niels Hansen Jacobsens arbejde med de givne tilfældigheder ved at kaste sig ud i netop tilfældigheder. Afsættet for krukken er en klump ler viklet i flere forskellige slags stof. Den er lagt i inddrejningsmaskinen. Mens leret drejer rundt, presser hun det indre hulrum ud – og stoffet har vredt og viklet sig til de aftryk, der ses på krukkens ydre form.
Juni-vaserne er lavet af Karen Harsbo. Buketter af Luise Tanhøj Østergaard.
Skærsø-vandring
Fejring af De Vilde Blomsters Dag
TID: Søndag den 16. juni 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
MØDESTED kl. 13: Skærsøvej 19, 6040 Egtved
Tekst af Elisabeth Østergaard og Teresa Nielsen
Her i 2024 markerer Buketbanden atter De Vilde Blomsters Dag i samarbejde med Botanisk Forening – og endnu en gang sker det ved en tur rundt om den unikke Skærsø. Vi mødes på P-pladsen, Skærsøvej 19. Kig efter bannerne for Buketturen og Danmarks Naturfredningsforening.


Naturen omkring Skærsø er meget afvekslende, og den har ændret sig en del de senere år, da der har er sket skovrydning og afgræsning med geder og kvæg, og det foregår stadig. Når man går igennem den første låge, ser man de små hvide snerrer, der pryder de mange græstuer, og kærulden lyser op overalt både enkeltvis og i meget store grupper mellem hedelyng, lysesiv og forskellige græsser. Vandet i søen står stadig højt efter de mange regnfald i april og i slutningen af maj. Området er sumpet og giver gode gromuligheder for den kødædende Soldug, som står og lokker med sine klistrede dråber overalt. Hist og pist kan man få øje på tranebærrenes fine lyserøde blomster, som ikke gør meget væsen af sig. Man færdes mellem græssende dyr, der bevæger sig fredeligt omkring. Gederne sørger bl.a. for at piletræerne er helt væk nu. Vi forlader den åbne, sumpede hede og bevæger os ind i den skyggefuld skov med Birk, Eg, Hyld og Tørst og i skovbunden Bregner, Skovsyre og Majblomst, som synger på sidste vers.
Vi når nu til et åbent landskab, badestedet, med mulighed for en frisk dukkert. Vandet ser yderst indbydende ud, og der er endda sand, når vandstanden er lidt lavere. Skærsø er især kendt for den Tvepibede Lobelie, som man skal ud i vandet for at betragte på nært hold. Den kaldes også ”ubådsplanten”, fordi den stikker sit ”periskop” op over vandfladen. Den kræver næringsfattigt, klart vand. Det er som om området er en lille smule bagefter årstiden. Lobelien blomstrer ikke helt endnu, men den er på vej. Det lykkedes at trække en lille plante op med fine hvide rødder, der sørger for næringen til planten. Måske ser vi de smukke, sjældne, sart lyslilla blomster på turen den 16. juni.



Turen går gennem en tæt, sumpet ”troldeskov” med krogede Egetræer og ranke Birke. Nogle af træerne har savemærker, der er påført med vilje, så de kan dø langsomt til fordel for biller og insekter. Der er stillestående vand med overflader, der skaber legeplads for vandinsekter og myg. Væltede træer bliver liggende. Genskinnet i det klare vand gør det flere steder vanskeligt at skelne mellem virkelighed og spejlbillede. Nok er her sumpet, og man har følelsen af at gå på en dæmning, men stien er fin og flere steder forstærket med træstammer og broer med gumminet, så man ikke glider i mosset. Myggene er meget nærgående, men vi er hurtigt tilbage i et mere åbent terræn, hvor det lufter, og det bryder myggene sig ikke om. Her er det især Tuekogleaks, der præger landskabet, men også Fredløs og Mjødurt. Undervejs stødte vi også på larve, der så faretruende ud, men viste sig at være en fredelig Egespinder. På turene kigger vi normalt mest efter planter, men vi de fine turkisblå Vandnymfer tiltrækker opmærksomheden!

Turen rundt om Skærsø er kun 3,5 km, men på den korte distance oplever man et meget afvekslende landskab med mange forskellige arter, hvoraf nogle er sjældne og truede. Da vi nærmede os P-pladsen, fandt vi en gruppe Blåhatte, som især Blåfuglen (sommerfugl) og jordbierne er meget glade for. Vi nænnede næsten ikke at plukke den, men tog en enkelt for at få den med i buketten.
Terrænet er lidt udfordrende og kræver godt solidt fodtøj, evt. gummistøvler. Der er velpassede, afmærkede stier, men med store mængder regn bliver de sumpede og smattede. Alt afhængigt af vejrudsigten kan myggebalsam og vandrestave også være en god ide. Medbring kaffe, vi holder en pause undervejs.
JUNI-VASERNE og BUKETTERNETil juni-turen har Karen Harsbo leveret to vaser. Som nat og dag står den ene afdæmpet i mørke toner, mens den anden er fuld af spræl med masser af liv. Hun er blandt bidragyderne til projektet Alkymistisk Træf. Udstillingen er netop forlænget til den 10. november.



På testturen var Luise Tanhøj Østergaard med. Hun har arrangeret de to buketter netop med tanke på nat og dag. Juni-buketten har en alenlang artsliste her i den fine sommertid: Blåhat, Ranunkel, Langbladet Ranunkel, Tue-kæruld, Smalbladet Kæruld, Tuekogleaks, Skvalderkål, Kongepen, Lysesiv, Alm. Gedeblad, Tørst, Tranebær, Stinkende Storkenæb, Majblomst, Skovmærke, Kragefod, Vandmynte, Hyld, Lyng, Kristtjørn, Sødgræs, Fløjlsgræs, Hundegræs, Bølget Bunke, Vild Kørvel, Tagrør, Kvalkved, Skræppe, Snerre, Fredløs, Rødkløver, Hybenrose
Naturen på sit smukkeste - Bukettur til Baldersbæk
TID: Søndag den 12. maj 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
MØDESTED kl. 13: P-pladsen ved Baldersbæk, Baldersbækvej 46, 6682 Hovborg
Tekst af Elisabeth Østergaard
Netop på Bukettur nr. 73 her i maj 2024 krydser Buketbanden for første gang sit eget spor, da det netop var traveturen ved Baldersbæk, der blev gået ved den allerførste Bukettur for nu seks år siden i maj 2018!
Baldersbæk er en af de såkaldte københavnerplantager. Efter krigen i 1864 og tabet af Sønderjylland blev Hedeselskabet oprettet af bl.a. E.M. Dalgas. Ideen var at opkøbe og opdyrke den jyske hede med den udmagrede jord og plante gavntræ. Derved kunne der skabes arbejdspladser til lokalbefolkningen, gode indtægter og nogle attraktive fritidsboliger/landsteder til ejerne. ”Hvad udad tabes, skal indad vindes”. Grosserer Holger Petersen var en af de københavnere, der gik foran. Han opkøbte og startede tilplantningen af Baldersbæk Plantage i 1891.


Baldersbæk - naturgenopretning
Baldersbæk ligger ved Hovborg i Vejen Kommune og grænser op til Varde og Billund Kommuner. Der er tale om et meget naturskønt område der byder på skov, mose, eng og hede. Det betyder at der er en meget afvekslende og rig flora og fauna. I 2010 var området blevet så tilgroet at en genopretning af naturen blev påbegyndt. Denne genopretning foregår stadig, og vi starter vores tur med at gå mod vest fra Baldersbæk for at se, hvordan der fældes og ryddes, og der sættes dyr ud, der skal sørge for at holde pil og andre buskvækster nede, så man får et flot udsyn over Holme Å og ådalen. DR optog en del af arbejdet, og man kan stadig se to udsendelser, der ligger på DR. ”Historiske haver”, sæson 3, episode 1 og 2.


Engen
Derefter går turen tilbage mod villaen og haveanlægget. Her kigger vi på dammene, som oprindeligt var karpedamme, og betragter nogle af de sjældne planter, som findes her. Måske har man lyst til at gå et par trin op af en lille stentrappe og beskue ”den lumske dreng”. Vi fortsætter ud til Treherredsstenen (hugget af Anders Bundgaard), som blev rejst i 1913 på det sted, hvor de tre herreder Malt, Slaugs og Skads mødes. På stenen ser man profilerne af tre vigtige mænd: Enrico Dalgas, kromanden på Hovborg Kro, og egnens første skovridder. I engområdet lyser engkabbelejer og mælkebøtter op, og man finder også engnellikerod og stor fladstjerne.
Skov og moseVi fortsætter over broen, og befinder os nu på sydsiden af åen. Vi følger stien op gennem skoven og går på skrænten langs det gamle fredede egekrat, der følger åen. Her møder vi et område med store mørke nåletræer. Skovsyren blomstrer med sine fine sart lyserøde blomster, og vi støder på tørsttræer, dunet gedeblad og hæg, både almindelig - og glatbladet hæg. Ørnebregnerne ruller deres fine blade ud, majblomster myldrer frem, og liljekonvallerne står lige på spring til at vise deres velduftende hvide klokker. Kigger man ned på stien, kan man se tusindvis af flittige myrer, der knokler af sted med de nedfaldne grannåle for at udbygge den nærliggende tue. Stien er fin og ryddet, men der er naturligvis en del trærødder, og ind imellem gennemskæres stien af dyreveksler. Her vokser også tyttebær og blåbær, en humlebi var godt i gang med en blåbærblomst. Her kan høstes i sensommeren.
Flere steder åbner landskabet sig op ned mod åen, og det er tydeligt at der færdes dyr, der holder bevoksningen nede. Endelig kommer vi til endnu en bro og går tilbage til nordsiden af åen. Nu skifter landskabet igen. Vi går i en sumpet mose med meget sure tranebær – vi smagte på dem! – og nogle helt bedårende pink blomstrende rosmarin.
Efter denne vilde afvekslende natur er vi tilbage i en mere kultiveret natur. Vi følger et markskel og kommer tilbage til Baldersbækvej, som vi følger tilbage til parkeringspladsen, hvor det vil være oplagt at indtage den medbragte kaffe ved de fine bord-bænkesæt.
Turen er på ca. 4,5 km. Terrænet er noget afvekslende, så vi anbefaler godt, solidt fodtøj, og hvis man er besiddelse af vandrestave, kan de også være til gavn.


Månedens buket i månedens vase
Undervejs plukkede vi månedens buket. Maj er lysegrøn og hvid, og artslisten er rig: Lærk, Gyvel, Bærmispel, Rosmarin, Alm. Hæg, Bøg, Birk, Rødel, Druehyld, Dunet Gedeblad, Ahorn, Pil, Tagrør, Ørnebregne, Stor Fladstjerne, Blåbær, Tyttebær, Glansbladet Hæg, Kragefod, Majblomst og Skovsyre.
Maj måneds vase er lavet af Lise Seier Petersen, der har været en del af projektet Alkymistisk Træf på Vejen Kunstmuseum. Den indgår som en del af hendes livsprojekt med ”smeltestykker”, hvor hun trækker på sin lange erfaring i samspillet mellem rød- og blåler under udsmeltning. Hun er en eminent drejer, der er startet med en drejet krukkeform, hvorpå hun har monteret runde rør i en blanding af de to lertyper. Under stærkt kontrollerede brændinger smelter rørene og hænger gradvist nedad som små klokker. Ved synet af krukken udbrød kunsthistoriker Oskar Kristensen, at den mindede om Digitalis/Fingerbøl – blomsten med store, hængende blomster, der netop minder om fingerbøl. Associationen var Lise Seier Petersen med på, så vi kan kalde den fingerbøl-krukken!
